2007. március 13., kedd

RSS

Figyelmeztetés! András megint felvilágosít! Ha nem bírja elviselni, hogy más emberek okosabbak Önnél, akkor látogasson el a legalja.hu-ra, ahol több száz Önnél lényegesen ostobább ember szellemi ámokfutásán mulathat. (Ráadásul a legalja.hu oldalon nem is ijesztgetik Önt mindenféle RSS-sel)

A viccet félretéve tényleg csodálkozom, hogy mennyire kevesen használnak feed olvasókat. Azért, mert még senki sem tudta egy mondatban elmagyarázni, hogy mi az, attól még nem bonyolult dolog. Azt is értem, hogy legtöbben gyűlölik a számítógépeket, és nem akarnak időt fordítani arra, hogy megtanulják használni. Na guess what, mint minden normális ember, én sem szeretem a számítógépeket. Utálom a gép előtt vesztegetni az időm. Éppen ezért hajlandó vagyok ráfordítani egy kis időt, hogy megtanuljam hatékonyan használni. Nincs energiám arra, hogy végigkattintgassak egy menüsort, vagy egyáltalán megfogjam az egeret, amikor egy szimpla billentyűkombinációval is elérhetem, amit akarok.

Szóval a feed olvasókról. Mondok egy hasonlatot: emailt nem úgy olvasunk, hogy egyenként megkérdezzük a Krisztát, a Balázst, és az Orsit, meg az összes barátunkat, hogy akarnak-e valamit mondani nekünk, hanem van egy egy elektronikus postaládánk, amibe automatikusan bekerül a barátaink üzenete. Mért ne csinálnánk ugyan ezt az internetes hírekkel, blogbejegyzésekkel is? Teljesen ostobaság egyenként felkeresni az összes honlapot, amit el szeretnénk olvasni, naponta ránézni az olyan blogokra, amik csak hetente frissülnek, amikor egyszerűen automatizálhatjuk az egész folyamatot. Készíthetünk egy postaládát, amibe automagikusan megérkeznek a hírek, amint felkerülnek a netre. Pont mint az email inboxunk.

Sokféle hírolvasó szolgáltatás létezik, én személy szerint a Google Readert használom. Ennyit kell tenned:

  1. Ellátogatsz ide: http://www.google.com/reader [0,5 s]
  2. Regisztrálsz (ha van már gmail accountod, nem kell) [14,3 s]
  3. Belépsz [0,5 s]
  4. Add subscription mezőbe bemásolod a híroldal/blog/podcast/akármi URL-jét (ahol látod ezt az ikont ott van RSS feed.) [8 s]
  5. Ismételd a 4-est annyiszor, ahány hírforrást követni szeretnél.
Összesen max. 2 perc az egész procedúra. És ezentúl nem kell beírni egyenként mind a hat, hatvan, vagy hatszáz blog címét, elég egy oldalra elmászni, a Google Readerre, és ott van az összes egy kattintásra, szépen kategóriákba rendezve, ahogy szereted.

Egyszerűbb lett az életed? Igen! Megtudtad mi az, hogy RSS? Nem! Érdekel egyáltalán? Nem! Még jó hogy, borzasztó unalmas, nem érdekel senkit sem, a lényeg hogy működik, úgyhogy örüljünk!

Ebben a szellemben megosztom az aggregált feedemet. Az azt jelenti, hogy minden amit kirakok az internetre (betűk, képek, videók, érdekességek) össze van gyűjtve egy kupacba, úgyhogy elég egy feedet berakni. Ezt.

Ha valamelyikre mégsem vagy kíváncsi, akkor itt van egyenként:
Végül idebiggyesztem az OPML fájlomat (ez egy meta-fájl ami az általam olvasott feedekről tárol információt) Ha kíváncsi vagy, mit szoktam olvasni, akkor importáld be ezt a fájlt a Google Readerbe (Settings - Import/Export) Kis magyarázat: a "timesinks" címkét nem olvasom rendszeresen, csak ha sok az időm. Rendszerint csak belépek és olvasottnak jelölöm az egészet (Shift+A). A "pop" meg ne nevess, hogy hülye kategória, oda rakom ami máshova nem fér be.

Végezetül szeretném megköszönni Spag barátomnak, hogy felhívta a figyelmemet olyan internetes szolgáltatásokra, mint pl. a netvibes, del.icio.us, digg, egész más szemmel nézek a netre. Az internet hasznos, ha rendelkezel az értékes információ kibányászására alkalmas eszközökkel.

Még valami: rájöttem, hogy többek között azért nem kommenteltetek, mert le volt tiltva. Hehe. Mostmár engedélyeztem, úgyhogy ha hasznosnak találtátok ezt a leírást, akkor hagyjatok egy sort a kommentekben!

6 megjegyzés:

Zaki írta...

Ennél még egyszerűbb, ha az ember valami értelmesebb böngészőt (Opera, Internet Explorer 7, Firefox) használ, mert akkor csak rákattint az ikonra és onnantól jelez neki a böngészője, ha van valami új hír valamelyik feedben. Operát tudom javasolni mindenkinek, az RSS pont ugyanúgy működik, mint a levelezés: tényleg, mintha Kriszti Orsi és Pisti küldenének neked levelet, hogy nézd meg a csini blogjukat, mert frissítettek. (hát ez nem egy sor lett :()

Andras Csibi írta...

Ez is remek tipp!

Egyébként én személy szerint azért használok online readert, mert több helyről olvasok híreket (munkahely, otthon)
Hovatovább, kicsit ideges lennék, ha a böngészőm percenként pittyegne, hogy képzeld, András, új hír jött a 73 hírforrásod egyikétől.

Névtelen írta...

I see you are moving to the integration of your presence around the Web (RSS is the best!). Congratulations! Now is easier to follow you, although the languaje continues to be a problem for me :-)

Névtelen írta...

Csibe! Azon túl, hogy hasznos, még mindig tök érdekes!!! Keep on!

Névtelen írta...

kössz az említést. a harcnak nincs vége. épp a remember the milket kötöttem be h tovább motiváljam magamat. de most inkább nézek egy kis Office-t.

Andras Csibi írta...

Köszi, igyekszem. :)
Most kevesebb az idő ilyenekre, mert kaptam valami értelmesebb munkát. Dokumentálom a kódot. Oké, nem értelmes, de legalább munka.